IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
Arts | Book | Cool | Life | Play | Runs | Util | T&C
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
Extreme Free Spirit ...maraton de amator fără frontiere
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
16.02.2019
IonutPetcu.RO

Extreme Free Spirit ...maraton de amator fără frontiere

9' Time to readIonutPetcu.ROGo Home
IonutPetcu.RO
Translate alergaceala.ro
Trimite articol prin   Distribuie prin Messenger Distribuie prin Whatsapp

IonutPetcu.RO
Alergarea. Poate fi catalogată un stil de viață. Nu este un secret că îți creează pur și simplu, o stare de bine. Adeseori sunt întrebat de unde vine motivația de a alerga aceste distanțe lungi. Mai întâi, mda, încearcă să alergi (și) primii kilometri pentru a putea înțelege plăcerea de a alerga. Nu să o faci musai pentru un scop, să bați un barem la vreo competiție.

alergaceala.ro

Nu, nu mă refer neapărat la papucii ăia de firmă din picioare, nici la ceasul ăla ultimul răcnet care îți dă zeci de statistici. Ci la bucuria aia, de a ieși pe ușă. De a da start, de a porni pas cu pas către o tură, către un traseu pe care îl poți adapta pe parcurs. Nu mă refer la distanța aia scurtă la care gonești privind doar înainte, de parcă se termină toate firele de nisip din clepsidră.

Dacă o vei face doar pentru linia de finish atunci (poate că) nu vei putea savura fiecare pas. Citeam zilele trecute în Născuți pentru a alerga despre rezultatele diverselor studii dedicate alergării. Ar trebui să ne bucurăm de mașinăria umană din posesie. Dacă un sprinten animal poate ține ritmul alert pe distanțe și durate scurte, corpul uman nu (prea) are limite.

alergaceala.ro

Cel puțin teoretic. Dar, azi alergătorule ești chiar norocos. Fie că sunt orașe mari sau mititele, comunitățile alergătorilor sunt în creștere, iar acest lucru este un factor motivațional. Bineînțeles că te motivează și rezultatele. Iar perseverența te ajută să crești distanța, să îți cunoști corpul, să te sincronizezi cu el, să îți îmbunătățești timpii pe diferitele distanțe.

Alergarea poate fi o experiență surprinzătoare. Poți aborda pozitiv problemele din timpul unei zile. Mdaaa, crede-mă, e adevărat. Recunosc din experiență. Câțiva pași, detașat, te resetează oarecum și te ghidează către soluții pentru problemele tale. Sau cel puțin vei privi (și) partea plină a paharului. Suntem diferiți, dar suntem deseori împreună, pasionați de alergare.

alergaceala.ro

Recunosc. Astăzi sunt prezent în capitală mai presus de statistici datorită alergării. Născut la mare, mereu trebuia să aloc vreo trei ore în plus pe sens pentru orice participare competițională oficială în capitală. Tot aici, în capitală poți găsi în fiecare parc cel puțin un grup, o persoană care te va inspira să ieși din casă. Poți investi timp în sănătate. În pași de alergare.

Dacă ești la început și vrei să o iei ușor, atunci echipa 321sport este pentru tine. Poți porni în aventura pașilor spre primul semimaraton sau te poți inspira din experiențele Discover the World through it's Marathons. Sesiunile găzduite de Radu sunt (poate) prea lente pentru ritmul meu de alergăceală așa că ne întâlnim mai mult pe la competiții sportive decât pe la antrenamente.

alergaceala.ro

Dacă deja ieși la alergat de ceva vreme sau vrei să îți îmbunătățești ritmul atunci poți opta să te alături comunității adidas Runners Bucharest. Este o comunitate globală, de curând și în capitală, deschisă tuturor şi oferă acces la evenimente speciale, nu neapărat numai de alergare. Este parte joia din viaţa mea acum, aducând aproape prieteni vechi şi noi.

Dacă totuși vrei să experimentezi pas cu pas maratonul sau chiar un ultra atunci există și astfel de oameni care (te) pot motiva. Și, da, un maraton nu înseamnă două ture de semi, chiar dacă planul pe hârtie dovedește contrariul. Iar dacă decizi să ataci această limită, ar fi bine să o faci degajat într-un grup de prieteni decât singur, luptându-te energic cu proprii demoni.

alergaceala.ro

Grupul pus sub lupă a fost fondat cu câteva luni în urmă de Daniel. Cu un nume îndrăzneț, Extreme Runners promovează acele alergări neobişnuite, fără cronometru, fără presiunea unui timp limită, chiar și fără multe planuri. Poți alerga singur sau în echipă, amator sau profesionist. Dar cu oamenii potriviți lângă tine fiecare alergare poate fi o petrecere.

La jumătatea lunii februarie mi-a fost propusă o alergare lungă relaxată pe traseul crosului transfrontalier Free Spirit Run Giurgiu-Ruse, un cros care are loc la final de septembrie între cele două oraşe despărţite de Dunăre. Un cros la care am luat şi eu parte anul trecut cu startul din Giurgiu, de la Turnul Ceasornicului și linia de finiș la Ruse, în Piața Libertății.

alergaceala.ro

Trecusem de câteva ori graniţa pe Podul Prieteniei cu maşina şi chiar mi-ar fi plăcut cândva să iau la pas sub lentilă Dunărea şi împrejurimile. Cam greu de realizat la volan, cu maşina. Dar iată că s-au aliniat destul de bine planetele de data asta. Chiar vroiam să fac o alergare mai lungă, de volum, pentru maratonul din cadrul TransGranCanaria.

Patru temerari amatori, ne-am aliniat în pași de alergăceală la un maraton transfrontalier fără limite, fără puncte organizate de hidratare, fără cipuri oficiale de cronometrare. Ne-am bucurat de câteva ore strânse relaxat pe distanța maratonului, alintați de gradele timide și un soare voios asortat cu primăvara și de libertatea de circulație în spațiul comunitar european.

alergaceala.ro

Chiar dacă alergasem alt maraton la începutul lunii la Râșnov. Cu Daniel mai alergasem pe la diverse competiţii, inclusiv la Ruse. Abordarea lui a alergării este surprinzătoare. Adună deja lunar 400-500 kilometri și crede-mă, nu e chiar la prima lui tinerețe. Cu Valentin, ambițios alergăcios, m-am intersectat în vara anului trecut la câteva alergări în parcul IOR.

Am plecat grupați matinal și deja puțin după ora nouă eram la Giurgiu, pregătindu-ne pentru ultimele detalii. Traseul era relativ simplu. Îl alergasem deja la final de septembrie. Totuși, era interesant. Treceam granița patru alergători, cu bufuri la gât și rucsaci în spate, alergăcioși, ca niște contrabandiști, puși pe fugă, atacând prin vecini, la pas, noi teritorii.

alergaceala.ro

Primul kilometru l-am marcat cu un popas. Inevitabil gradele timide ne-au scos din peisaj pentru a completa circuitul apei în natură. Mai în glumă, mai în serios verificam iar documentele de trecere a frontierei. Dar, Alexandru, al patrulea alergător, își lăsase în mașină actele. Fiind prima lui escapadă în afara țării l-am iertat și am făcut cale întoarsă după acte.

Nu era grabă. Aveam vreo zece kilometri extra de acoperit până la maraton. Vremea de afară era senină, cu un soare răcoritor și un azur fără nor pe cer. Chiar dacă vineri, cu o zi înainte, părea că se rup norii gri. Prognoza meteo spunea însă altceva. Nu a rămas decât să îi dăm crezare deși ne înarmasem cu mai multe straturi de haine ca necredincioșii.

alergaceala.ro

Când alergi urban recomand ca întotdeauna să o faci cu mașinile venind din față. Astfel le vezi și te poți feri. Avându-le în spate riști destul de mult dacă te încrezi în atenția șoferului. Aceeași tactică am abordat-o și către vamă, mai ales că aveam multe tiruri care le depășeam sau ne depășeau pe porțiuni de drum. Și nu bucuram în lateral de Dunărea învolburată.

Ajunși în vamă, nu am ratat un selfiee. Fie, două, trei. La atac spre pod. Dacă autovehiculele opresc la barieră pentru a achita taxa de trece a podului, noi, eram scutiți. Încă pe teriroriul românesc la capătul podului am fost întâmpinați de un polițist de frontieră. Era anunțat de la bariere că venim. Ne-au fost verificate documentele. Eram gata de trecere.

alergaceala.ro

Cum începe podul este prevăzută o alee pietonală delimitată cu separatoare de sens. Pe partea română făcuseră economie. Sau tăiaseră la maxim din fonduri. Așa se fac multe economii pe la noi, nu este o surpriză. Abia ne strecuram în șir indian pe un culoar lat de maxim juma de metru. Asfaltul pe șosea era bun, dar nu era loc de pași de fugă alături de autovehicule.

Frățește la jumătatea podului e linia teritorială. Pe fiecare parte stă câte un panou ancorat în structură ce îți confirmă partea dintre cele două state. Pe partea bulgară aleea pietonală era mult mai degajată, fiind ceva mai lată. Experiența te (a)duce în filmele americane cu lupte în Vietnam, unde dacă erai pe partea bună a podului... te bucurai de libertate.

alergaceala.ro
IonutPetcu.RO
alergaceala.ro

Sub noi vibra podul. Sub partea rutieră trece calea ferată și tocmai ce ne sincronizasem cu un tren de marfă. După pod deja era simplu. Traseul continua pe dreapta către Ruse. Am remarcat aleile reabilitate cu simț de răspundere chiar de la giratoriu aproape de graniță către oraș. În miez de zi am bifat jumătatea traselui în Piața Libertății într-un set voios de fotografii.

Stabilisem de comun acord alimentarea la un supermarket înainte de întoarcere. Unii dintre noi am completat câteva sute de metri în parcare cât ceilalți stăteau la coadă. După un meniu cu proteine ne-am aventurat scurt pentru câteva cumpărături. Eu unul, sunt fan al sucurilor instant fără zahăr la plic pe care din păcate nu le găsesc pe la noi.

alergaceala.ro

Așa că de fiecare dată când ajung la vecini refac proviziile. Nu rămâne decât să investesc litri de apă și eventual gheață. Ies bunătăți răcoritoare. Am pornit spre Romani(c)a la pas relaxat și deja după treizeci de kilometri făceam selfieee înainte de controlul vamal. Agentul ne întreba haios dacă nu ne mai ajunge capitala de am pornit să alergăm prin vecini.

Am mai adunat kilometri rămași pe alei în Giurgiu. Am ajuns chiar și la ruinele cetății Giurgiu aproape de zona liberă. Faină experiența. Mulțumesc Daniel pentru compania ultimilor kilometri. Sunt tare curios care va fi următoarea provocare Extreme Runners, cu o noua doză de alergăceală mai presus de clasamente și statistici.

alergaceala.ro
IonutPetcu.RO
Galeria foto o poţi (re)vedea (și) aici. IonutPetcu.RO

Felicitări celor care au participat la Naționale. Noi ne-am bucurat ca amatorii de libertate fără frontiere, fără restricții, fără limite și linii de finish. Bravo Daniel, Valentin, dar mai ales Alexandru pentru determinare chiar dacă ar fi fost mai ușor să renunți, ai fost la înălțime. Vrei să treci la anduranță, bucură-te cu alți alergători și este foarte posibil să fie o experiență unică.

Într-o competiție, primul maraton poate fi stresant. Dacă pornești fără presiune, fără statisticile care te pot pune la zid, sunt șanse mari să transformi un maraton într-o alergare relaxată mai lungă. Nu uita să te bucuri de peisaje, de natură, de oamenii pe care îi întâlnești. Hidratarea și alimentația sunt importante mai ales pe distanțele lungi.

alergaceala.ro

Semnele deshidratării le poți sesiza prin oboseală excesivă, crampe musculare, scăderea capacității de coordonare a mișcărilor. Un articol dedicat scris de alerg.ro poți citi aici. Iar febra? La început apare inevitabil. Dar o poți trata cu masaje locale și anti-inflamatoare. Și trece, mda, tot cu o alergare ușoară. Hai afară. Zâmbește. Restul sunt statistici.

...alergat cu Kalenji KipRun LD Black-Neon
...monitorizat cu TomTom Spark 3 Cardio


IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
Mulțumesc pentru atenție.
Sugestii sau comentarii? Trimite un Mesaje prin Messenger mesaj.

Trimite articol prin   Distribuie prin Messenger Distribuie prin Whatsapp

IonutPetcu.RO
#extremerunners #morethanyouknow #runBulgaria #runGiurgiu #runRuse #alergfarafrontiere #runwithoutborders #inspiratie #alergaceala
IonutPetcu.RO

IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
ARTSIonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
BOOKIonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
COOLIonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
LIFEIonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
PLAYIonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
RUNSIonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
UTILIonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
INFOIonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO

Extreme Free Spirit ...maraton de amator fără frontiere

IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
Alergaceala.RO
Alergaceala

/ www.alergaceala.ro

Alergaceala APK Download IonutPetcu.ROAlerg cu Garmin VivoActive HR
IonutPetcu.RO Ambasador /
Ambasador evenimente iRun Bulgaria IonutPetcu.ROAmbasador dwMap Dynamic Watch IonutPetcu.ROAmbasador Just Draw It!
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO Parteneri /
Club Sportiv Atletic Cluj IonutPetcu.ROSport Management Events IonutPetcu.ROSmart Races
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO Susținători /
BIO-TECH IonutPetcu.ROKalenji ...by Decathlon IonutPetcu.ROEuroStarGaz IonutPetcu.ROBodyShape Transformation Gym IonutPetcu.RORoHost ...gazduire și domenii web
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO

www.ionutpetcu.ro / Extreme Free Spirit ...maraton de amator fara frontiere

IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
Pace(make)r /
IonutPetcu.RO  Pacing - alergare cu ritm constant într-un timp predefinit.
IonutPetcu.RO
2016 - RO  1h50/21K - VW Bucharest HalfMarathon
2016 - RO  4h15/42K - Bucharest International Marathon
2017 - IT  2h00/21K - Mezza Maratona di Treviso
2017 - RO  1h45/21K - VW Bucharest HalfMarathon
2017 - RO  1h40/21K - Brasov International Marathon
2017 - RO  1h45/21K - Bucharest International Marathon
2017 - IT  4h00/42K - Maratona di Venezia
2018 - ES  4h00/42K - Gran Canaria Maraton
2018 - RO  1h40/21K - VW Bucharest HalfMarathon
2018 - RO  3h45/42K - Bucharest International Marathon
2018 - RO  2h00/21K - Arobs Transylvania HalfMarathon
2019 - RO  1h40/21K - VW Bucharest HalfMarathon
2019 - RO  3h45/42K - Chisinau International Marathon
2019 - RO  2h00/21K - Arobs Transylvania HalfMarathon
2019 - RO  1h40/21K - Bucharest International Marathon

IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO Comunitate /
adidas Runners Bucharest IonutPetcu.ROHervis Running Club Bucharest IonutPetcu.RONike+ Running Club Bucharest
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
Best Of /
IonutPetcu.RO  PB / PR - recordurile personale din competiții sportive.
IonutPetcu.RO
1K - RO  2020.01.22IonutPetcu.RO  3'33"- HRC Winter Speed Trial
3K - RO  2019.10.27IonutPetcu.RO 11'48"- Urban Athletics 3000
5K - RO  2018.07.08IonutPetcu.RO 20'34"- Betano 5K Night Run
10K - RO  2019.04.07IonutPetcu.RO 41'45"- Uniqa 10K Bucharest IonutPetcu.RO
15K - BG  2019.09.28IonutPetcu.RO 1h03'20"- Free Spirit Ruse-Giurgiu
21K - GR  2019.03.17IonutPetcu.RO 1h35'37"- Athens Half-Marathon IonutPetcu.RO
42K - RO  2017.12.01IonutPetcu.RO 3h35'00"- Maratonul 1 Decembrie
42K - TR  2018.11.10IonutPetcu.RO 3h37'11"- Istanbul 40th Marathon
63K - TR  2019.10.19IonutPetcu.RO 8h05'40"- Cappadocia CMT 2030+

IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
Copyright (c) 2000-2021 IonutPetcu.RO enJoy - Toate drepturile rezervate. | | 4.0.10117
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
Arts | Book | Cool | Life | Play | Runs | Util | T&C
IonutPetcu.RO
ITRA IonutPetcu.RO42KM - Alergaceala.ro IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO
IonutPetcu.RO