alergaceala.ro
Chisinau Marathon ...maratonul moldovenesc 3H45 in patru ture
alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro

Chișinău Marathon ...maratonul moldovenesc 3H45 în patru ture

alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro alergaceala.ro alergaceala.ro alergaceala.ro alergaceala.ro alergaceala.ro alergaceala.ro alergaceala.ro alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
29.09.2019 alergaceala.ro
Index - Alergaceala.ro   10' alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro
Chișinăul, supranumit orașul din piatră albă, capitala vecinilor de peste Prut, a fost la finalul lunii septembrie, gazda celei de a cincea ediții ale maratonului. Şi chiar dacă a fost pentru a doua oară când am avut de ales între a alerga la vecinii bulgari sau cei moldoveni, de data asta, am onorat ambele invitaţii de fugă învârtind covrigul vreo cinci sute de kilometri.

Abundența clădirilor deschise la culoare, construite din piatra albă de calcar, așezate pe culmi variate, cu mici diferențe de nivel au asigurat un mic teren de joacă pentru pașii sprinteni ai alergătorilor, cu câteva peisaje panoramice, chiar dacă alergarea a avut loc în patru ture, după posibilități. Străzile închise traficului, cucerite de paşii noştrii au fost mai restrânse, dar animate.

alergaceala.ro

Mdaaa, a patra țară s-a aliniat în palmaresul personal, cel al alergărilor ca pace(make)r, fiind iepure pentru participanţi, fie ei la zece, semi sau maraton, donând energie și bună dispoziție. Azi, am alergat capitala, animată de voluntari voioși zgomotoși. Fuga în ture oferă (poate) o vedere mai bună, cu mulţi alergători, când aglomerația pașilor este mai mare.

Limita maratonului la Chișinău este de şase ore. Trebuie alergat. Chiar dacă nu (prea) sunt fan învârteală în cercuri. Ritmicitatea pașilor pe toată durata unei competiții previne ruperile de ritm, prea lent sau prea rapid pe o anumită porțiune. O parte din alergători pleacă destul de tare și apoi nu mai reușesc să țină un ritm constant atunci când consideră ei că sunt încălziți.

alergaceala.ro

Ce face un pace(make)r? Păi... iepurele aleargă cu un ritm constant, astfel încât să termine cursa înpreună cu cei care îl urmează într-un anumit timp. Majoritatea alergătorilor au nevoie de un interval de încălzire ce se întinde pe mai mulți kilometri, după care turează motoarele la maxim spre ritmul în care se simt ei sprinteni. Sau pot pleca prea tare la început şi îşi frâng aripile pe traseu.

Ultimul pacemaker întunecat este faimos la alergările lor competiţionale. Aplaudat şi aclamat, personajul încheie anduranţa maratonului. Îmbracat într-un costum cu Moartea, el aleargă cel mai încet, pentru a termina în timpul limită cele șase ore ale maratonului. Dacă terminai în spatele lui, erai descalificat. Astfel, alergătorii aveau un motiv în plus să alerge mai repede. Tare, nu?

alergaceala.ro

Republica Moldova este renumită pentru licorile din vii. Nu departe de capitală regăsim Cricova, cel mai mare complex subteran, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi vinurile excelente. Aici are loc la început de an o competiţie prin vii, prin subteran, pe care aş vrea să o alerg pe viitor. Vedem, dacă va fi la anu' sau la mulţi ani. Mai ales după experienţa prin salina Târgu Ocna.

De data asta, matinal, unul din ritmurile motivaționale de alergaceală neapărat ascultate pe traseu... fără fir, într-o cască... pentru a savura și atmosfera de sărbătoare, poartă semnătura autohtonă Zdob şi Zdub pe care îl poți asculta și tu mai jos. Aviz amatorilor... s-ar putea să (îți) dea poftă de ţopăială, nu neapărat de alergăceală.


Bun. Alergasem ieri, sâmbătă, la Ruse returul competiţiei, crosul sprinten de 15K pe podul prieteniei, la sud, între Bulgaria şi România. Dar asta e altă poveste. Pornisem spre Moldova destul de târziu, după prânz. Inevitabil, erau de parcurs peste juma de mie de kilometri, traversând de la sud, spre nord-est toată Români(c)a. Dar, eram doi șoferi, astfel că, drumul era mai ușor de parcurs.

Pe partea asta moldovenească românească majoritatea localităţilor au limita de 70. Astfel că, cele şapte ore estimate erau în grafic. Evident, punctele de trecere a frontierei cu vecinii sunt mai multe. Dar, am ales să trecem Prutul pe la vama Albiţa, Leuşeni. Am trecut prin mai multe puncte de control. Deşi nu erau multe maşini tot am petrecut aproape o oră cu formalităţile vamale.

alergaceala.ro

Trecerea vamei este după noroc. Poate noi ne-am obișnuit să trecem rapid la bulgari. Trecerea și aici se poate face cu cartea de identitate, dar e recomandat să folosești pașaportul. Astfel ți se aplică viza de intrare-ieșire și procesul de tranzit e mai rapid. Drumul spre capitală, este direct, pe magistrala M1, drumul e relativ bun, de condus pe limita de 90 până spre destinaţia urbană.

Ruta este diferită, bine marcată, pe dealuri, cu arbori, cu întinderi cu vii și livezi. Peisajul îmi aduce aminte de experiența de la Istanbul. Fix de la intrarea în capitală, începe GPS-ul de pe bord să emită alerte de camere frontale, ceva nou pentru noi la drum. Anunţa de fapt că sunt amplasate zeci de camere video care prind traficul maşinilor în cadrele autorităţilor. Hmmm. Interesant!

alergaceala.ro

Asemeni fiecărui stat, tranzitarea cu autoturismul presupune achizia unei vignete, ce reprezintă taxa de drum pentru utilizarea căilor de legătură naţionale între localităţi. Am achiziţionat online vigneta de aici. Chiar recomand achiziția în avans din ţară a vignetelor, pentru a nu mai irosi la vamă timp pentru a plăti taxele de drum.

Au acces la servicii online şi moldovenii, nu doar bulgarii sau ungurii, chiar dacă apartenenţa lor la uniune este în primii pași, abia la început. Cazarea a fost aleasă aproape de zona de start. Chiar dacă ne-a prins ora zece, ne-am cazat fără probleme. Complexul pare favorit studenților, una din universități era aproape. Plata evident se făcea în leuți moldovenești, de vreo patru ori mai inferiori ca ai noștri.

alergaceala.ro

Locația de cazare ne-a purtat înapoi în timp, în vremuri mult apuse, cum numai pe la bunici le mai prinzi uneori, dacă ești norocos. Camera, curată, dar oldieee. Renovată recent, avea totuși un mix de mobilier și tapet aplicat pe pereți din anii optzeci, dar și termopane și ppr la instalații. Televizorul cu tub și purici era exact din peisaj. Am dormit bine, până dimineață.

Cursele de copii, dar și pasta party au avut loc sâmbăta. Dar, am ales să alerg și la vecinii bulgari, astfel că, le-am ratat. Kitul de concurs, personalizat, destul de generos a fost ridicat sâmbătă de colegii de ritm de la 4H și 4H30. Putea fi ridicat şi în dimineaţa cursei. Mi-au dat emoţii colegii, venind târziu faţă de ora anunţaţă. Dar aşa e cu fetele, stai după ele uneori.

alergaceala.ro

La nouă dimineaţa am pornit. Startul era comun, toți ne-am aliniat pe poziții. Aglomerație, evident. Trecuse aproape un minut până am trecut pe covorul de cronometrare și încă câteva până am ajuns la ritmul de 520, pe care trebuia să îl duc cu alergătorii la finiş. Totuşi, la această competiţie, deşi e certificată AIMS nu au fost amplasate borne kilometrice, utile nouă pentru sincronizare.

Poate au lipsit pentru că fiind în ture, marcajul putea dezorienta alergătorii. Deşi erau patru ture, existau opţiuni. Nici brăţări de pacing nu au fost furnizate. Dar am venit din ţară cu ele pregătite, pentru mine, pentru cei doi colegi. Ştiam că sunt utile, pentru a ne sincroniza timpii de pe ceas cu cei estimaţi per kilometru pentru a avea un ritm cât de cât constant.

alergaceala.ro
alergaceala.ro

Primele două cercuri (citând localnicii) au fost mai aglomerate. Evident prima a dus alergătorii urmând aripa mea lejer sub 55 de minute. Vremea era înnorată, dar pe alocuri ne alintau şi razele de soare. Eram un grup compact și salutam mulțimea sub refrenul Who let the Dogs Out, ce îl auzisem în difuzoarele unei mașini de teren ce ne făcea la platane galerie pe traseu.


A doua tură a dus semimaratonul aproape de 110 minute. Pe această porţiune am avut vânt destul de nervos, scoţându-mi vela din ham. Urma să o port în mâna dreaptă și să mă adaptez traseului. Tura a treia ne prinde sub un cer senin și un soare care deja începea să ardă, aproape de miezul zilei. O parte din cei de la maraton sprintaseră. Alţii deja trăgeau frâna, răpuşi de căldură.

Era o porţiune de urcare care deja şi pentru mine îmi adusese un ritm aproape de şase per mie încercând să îi susţin pe ceilalţi. Dar, a trebuit să îi dau bice, dacă vroiam să ajung în timpul estimat. Da. Suntem acolo pentru ritm, alergătorii trebuie să se adapteze vitezei noastre, nu invers, oricând ne dorim noi să le acordăm sprijinul. Altfel, ruperea de ritm e mai mare spre final.

alergaceala.ro
alergaceala.ro

Pe ultima tură îl prind din urmă pe pacerul de la 3H30. Ori plecase prea tare, ori menţinuse un ritm mai jos o porţiune pentru a ajuta pe alţii. Vorbisem cu el, spunea că deşi se pregătise mai bine de jumătate de an pentru acest ritm, căldura l-a doborât și pățise exact ce am evitat eu, din experiență. A dus vela lui la finiș la câteva minute după mine, vizibil epuizat.

Andreea, pacerul de la 4H00 alerga primul ei maraton ca iepuraş. Maratonul, mdaaa, nu e chiar din două porţii de semi. Mai ales în ture şi cu ceva diferenţă de nivel. A ajuns cu aproape jumătate de oră întârziere. E riscant să alergi tare pe un traseu nou, pe care nu îl cunoşti. De asta, iniţial mă înscrisesem la patru ore. Pentru a avea o rezervă pentru neprevăzut.

alergaceala.ro

După alte două maratoane alergate ca pace(make)r relaxat la patru ore, de data am cedat locul Andreei, punându-mă în arenă cu un timp mai sprinten. Chiar și pentru mine finalul a fost solicitant, câțiva cârcei încercând să preia controlul gambelor, reducându-mi un pic avântul pe ultimele sute de metri. Dar estimările mele erau corecte, traseul însă, era puţin mai lung.

Mda, eram în grafic, am dus la final maratonul în timpul estimat, traseul real a fost mai lung cu patru sute de metri, aducând un plus de două minute peste timpul estimat în statistici și peste două sute de metri cumulați ca diferență de nivel. Nu aveam cum să anticipez asta fără borne kilometrice, bazându-mă doar pe monitorizarea ceasului de alergare şi a brăţării de ritm.

alergaceala.ro

Ne-a plăcut mult experiența, savurând un eveniment surprinzător de bine organizat, amuzându-ne de uralele moldovenești... Haaai, dăi foială! Poate cu altă ocazie reușesc să prind și pasta party, sau să pot savura vinul cu plăcinte, dar și blonda înspumată regulamentar oferită generos în kitul de participare. N-am ratat-o însă acasă, a doua zi după ce am ajuns cu bine, în Români(c)a.

Mulțumesc Alexandra pentru oportunitatea de a alerga ca pace(make)r acest maraton. Mega mulțumesc Luizei pentru cadrele surprinse pe traseu, zecilor de fotografi care ne-au prins sub lentilă, dar și celor care au alergat în ritmul pașilor mei. Suporterii mei dragi au fost alături de mine şi în această aventură, bucurându-se și de plimbare şi alte cadre prinse inocent sub lentilă.

alergaceala.ro
Galeria foto o poţi (re)vedea (și) aici. alergaceala.ro

Felicitări organizatorilor pentru un eveniment reuşit. Toată atmosfera a fost animată, iar premierea a fost după cursă, respectând toţi alergătorii. Bravo. Rareori se întâmplă asta pe la noi. Închei acest weekend cu 57 de kilometri, alergați în 25 de ore. Urmează o altă experiență de o sută de minute în capitală. Dar mai înainte, o altă experiență de o sută douăzeci în Cluuuj.

alergaceala.ro
alergaceala.ro
Mulțumesc pentru atenție.
Sugestii sau comentarii? Lasă un mesaj.
alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.roalergaceala.ro Citeşte și articolul...
alergaceala.ro
Plogging pentru România ...un colț de mare mai curat la Constanța
alergaceala.ro
alergaceala.ro
Sunt omul de astăzi pentru că am beneficiat de educație chiar dacă provin dintr-o familie modestă. O donație contează pentru viitor. Cu acces la educație Totul este Posibil !

#chisinau #givefive #bethere #inspireothers #runpacer #runaspacer #chisinaumarathon #chisinaumaraton #runmoldova #runchisinau #sporter #alergaceala


alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro Instagram - Alergaceala Twitter - Alergaceala Skype - Alergaceala Linkedin - Ionut Petcu Versiune Mobil - alergaceala.ro Index - Alergaceala.ro

Chișinău Marathon ...maratonul moldovenesc 3H45 în patru ture

/ www.alergaceala.ro

alergaceala.ro
Alergaceala.RO

COMUNITATE

adidas Runners Bucharest alergaceala.ro Hervis Running Club Bucharest alergaceala.ro Urban Strava Art Nike+ Running Club Bucharest
alergaceala.ro
alergaceala.ro
rezultate Ionut Petcu - profil ITRA alergaceala.ro Ionut Petcu ...profil Strava alergaceala.ro Ionut Petcu ...profil Garmin alergaceala.ro Ionut Petcu - profil rezultate 42km.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro
Sunt omul de astăzi pentru că am beneficiat de educație chiar dacă provin dintr-o familie modestă. O donație contează pentru viitor. Cu acces la educație Totul este Posibil !

CALENDAR alergaceala.ro

2020.11.15  alergaceala.ro  EDP Rock'n'Roll Madrid / 42K
2020.12.01  alergaceala.ro  Maraton 1 Decembrie / 21K SuperBet
2021.04.10  alergaceala.ro  Ibiza Marathon / 20K
2021.04.25  alergaceala.ro  Kodzha Kaya Ultra / 75K4400+ Black
2021.05.08  alergaceala.ro  Salomon EcoRun / 14K600+
2021.06.25  alergaceala.ro  Lavaredo Cortina Trail / 48K2600+
2021.07.16  alergaceala.ro  Tryavna Ultra / 100K5000+
2021.08.26  alergaceala.ro  UTMB Orsières/Chamonix / OCC 56K3500+
2021.-TBA-  alergaceala.ro  Harmonie Mutuelle Semi de Paris / 21K
2021.-TBA-  alergaceala.ro  Athens HalfMarathon / 21K

PARTENERI

Club Sportiv Atletic Cluj alergaceala.ro
Sport Management Events
alergaceala.ro
Smart Races alergaceala.ro
Roșia Montană Marathon
alergaceala.ro
BodyShape Transformation Gym alergaceala.ro Kalenji ...by Decathlon alergaceala.ro BIO-TECH alergaceala.ro EuroStarGaz alergaceala.ro RoHost ...găzduire și domenii web

AMBASADOR

Ambasador evenimente iRun Bulgaria alergaceala.ro
Ambasador evenimente Pasul Verde Bulgaria
alergaceala.ro
Ambasador dwMap Dynamic Watch alergaceala.ro
Ambasador Just Draw It!

PACE(MAKE)R alergaceala.ro

2016  alergaceala.ro  1h50/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2016  alergaceala.ro  4h15/42K / Bucharest International Marathon
2017  alergaceala.ro  2h00/21K / Mezza Maratona di Treviso
2017  alergaceala.ro  1h45/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2017  alergaceala.ro  1h40/21K / Brasov International Marathon
2017  alergaceala.ro  1h45/21K / Bucharest International Marathon
2017  alergaceala.ro  4h00/42K / Maratona di Venezia
2018  alergaceala.ro  4h00/42K / Gran Canaria Maraton
2018  alergaceala.ro  1h40/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2018  alergaceala.ro  3h45/42K / Bucharest International Marathon
2018  alergaceala.ro  2h00/21K / Arobs Transylvania HalfMarathon
2019  alergaceala.ro  1h40/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2019  alergaceala.ro  3h45/42K / Chisinau International Marathon
2019  alergaceala.ro  2h00/21K / Arobs Transylvania HalfMarathon
2019  alergaceala.ro  1h40/21K / Bucharest International Marathon

Alergaceala APK Download alergaceala.ro Ionut Petcu - alerg cu Garmin VivoActive HR

BEST OF

alergaceala.ro1K  alergaceala.ro  2020.01.22 / 3'33" / HRC Winter Speed Time Trial
alergaceala.ro3K  alergaceala.ro  2019.10.27 / 11'48" / Urban Athletics 3000
alergaceala.ro5K  alergaceala.ro  2018.07.08 / 20'34" / Betano 5K Night Run
alergaceala.ro10K  alergaceala.ro  2019.04.07 / 41'45" / Traseu certificat AIMS Uniqa 10K Bucharest
alergaceala.ro15K  alergaceala.ro  2019.09.28 / 1h03'20" / Free Spirit Ruse-Giurgiu
alergaceala.ro21K  alergaceala.ro  2019.03.17 / 1h35'37" / Traseu certificat AIMS Athens Half-Marathon
alergaceala.ro42K  alergaceala.ro  2017.12.01 / 3h35'00" / Maratonul 1 Decembrie
alergaceala.ro42K  alergaceala.ro  2018.11.10 / 3h37'11" / Traseu certificat AIMS Istanbul 40th Marathon
alergaceala.ro63K  alergaceala.ro  2019.10.19 / 8h05'40" / Cappadocia CMT 2030+

RECOMAND

Zâmbet şi Sănătate alergaceala.ro
Andreea Pavel - Sports, health, lifestyle
alergaceala.ro
Adrenallina.ro alergaceala.ro
FishEye Studio - Grafica, web design si fotografie
alergaceala.ro
Urban Strava Art          Urban Strava Art Youtube Channel   
alergaceala.ro

www.ionutpetcu.ro / Chisinau Marathon ...maratonul moldovenesc 3H45 in patru ture


alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
Copyright (c) 1999-2020 enJoy - Toate drepturile rezervate. | T&C | ...enJoy stats! | 2.80.916

Chisinau Marathon ...maratonul moldovenesc 3H45 in patru ture - ionutpetcu.ro

ionutpetcu.ro | Chisinau Marathon ...maratonul moldovenesc 3H45 in patru ture